Back
Close

Szétválogatás, Kiválogatás, Metszet és Únió C-ben

pavlikdaniel
1,078 views

Sziasztok kedves Hallgatók!

Ez egy online C játszótér, ahol le tudjátok futtatni és szerkeszteni a megírt kódokat és ellenőrző kérdéseket is tudtok kitölteni, így teljesen tökéletes tanuláshoz. Az alábbiakban megtalálhatjátok a Szétválogatás, Kiválogatás, Metszet és Únió szekciókat, amikben részletesen leírom hogyan is kell őket megírni.
Készítette: Pavlik Dániel

1. Válogassunk szét pár dolgot!

A szétválogatás azt jelenti, hogy egy tömbből a T tulajdonságú elemeket elválasztjuk a nem T tulajdonságúaktól. A mi esetünkben 2 tömbös szétválogatással fogunk foglalkozni, azaz az egyik tömbbe a T tulajdonságúakat a másikba pedig a nem T tulajdonságú elemeket gyűjtük ki. A T tulajdonság lehet bármi, pl.: páratlan; nagyobb, mint 4; Osztható 16-al; stb. Az alábbi kód egy szétválogatást mutat be a tomb_a nevű egész számokat tartalmazó tömbünkön. A páros számokat a tomb_paros, a páratlanokat pedig a tomb_paratlan nevű tömbbe fogjuk átmásolni.

2. Válogassunk ki egy tömbből!

A kiválogatásnak rengeteg módszere van, mi a szétválogatáshoz hasonlót fogjuk megnézni, ugyanis így könnyebb lehet megérteni. Lesz egy tömbünk, aminek kiválogatjuk a T tulajdonságú elemeit egy másik tömbbe, viszont itt nem érdekelnek minket a nem T tulajdonságúak. Az alábbi példában a negatív előjellel rendelkező elemeket fogjuk kiválogatni.

3. Nézzük is a metszetet

Van kettő különböző hosszúságú tömbünk, amik egész számmal vannak feltöltve. Ez tomb_a és tomb_b. Ezeknek szeretnénk megtudni a metszetét, azaz azt, hogy melyik számok azok, amelyek mindkét tömbben megtalálhatóak.

4. Nézzük két tömb únióját

Van kettő különböző hosszúságú tömbünk, amik egész számmal vannak feltöltve. Ez tomb_a és tomb_b. Ezeknek szeretnénk megtudni az únióját, azaz azt, hogy melyik számok azok, amelyek legalább az egyik tömbben előfordulnak.

Köszönöm, hogy végigolvastad!

Amennyiben elnyerte a tetszésedet ez a kis tanulós doksi, írj egy üzenetet, hogy szeretnél-e még ilyet a későbbiekben, illetve, hogy segített-e a tanulásban.
Készítette: Pavlik Dániel

Create your playground on Tech.io
This playground was created on Tech.io, our hands-on, knowledge-sharing platform for developers.
Go to tech.io