Back
Close

Szétválogatás, Kiválogatás, Metszet és Únió C-ben

pavlikdaniel
1,340 views

Sziasztok kedves Hallgatók!

Ez egy online C játszótér, ahol le tudjátok futtatni és szerkeszteni a megírt kódokat és ellenőrző kérdéseket is tudtok kitölteni, így teljesen tökéletes tanuláshoz. Az alábbiakban megtalálhatjátok a Szétválogatás, Kiválogatás, Metszet és Únió szekciókat, amikben részletesen leírom hogyan is kell őket megírni.
Készítette: Pavlik Dániel

1. Válogassunk szét pár dolgot!

A szétválogatás azt jelenti, hogy egy tömbből a T tulajdonságú elemeket elválasztjuk a nem T tulajdonságúaktól. A mi esetünkben 2 tömbös szétválogatással fogunk foglalkozni, azaz az egyik tömbbe a T tulajdonságúakat a másikba pedig a nem T tulajdonságú elemeket gyűjtük ki. A T tulajdonság lehet bármi, pl.: páratlan; nagyobb, mint 4; Osztható 16-al; stb. Az alábbi kód egy szétválogatást mutat be a tomb_a nevű egész számokat tartalmazó tömbünkön. A páros számokat a tomb_paros, a páratlanokat pedig a tomb_paratlan nevű tömbbe fogjuk átmásolni.

Mi az a szétválogatás?

2. Válogassunk ki egy tömbből!

A kiválogatásnak rengeteg módszere van, mi a szétválogatáshoz hasonlót fogjuk megnézni, ugyanis így könnyebb lehet megérteni. Lesz egy tömbünk, aminek kiválogatjuk a T tulajdonságú elemeit egy másik tömbbe, viszont itt nem érdekelnek minket a nem T tulajdonságúak. Az alábbi példában a negatív előjellel rendelkező elemeket fogjuk kiválogatni.

Mi az a kiválogatás?

3. Nézzük is a metszetet

Van kettő különböző hosszúságú tömbünk, amik egész számmal vannak feltöltve. Ez tomb_a és tomb_b. Ezeknek szeretnénk megtudni a metszetét, azaz azt, hogy melyik számok azok, amelyek mindkét tömbben megtalálhatóak.

Hogyan néznéd meg két tömb metszetét?

4. Nézzük két tömb únióját

Van kettő különböző hosszúságú tömbünk, amik egész számmal vannak feltöltve. Ez tomb_a és tomb_b. Ezeknek szeretnénk megtudni az únióját, azaz azt, hogy melyik számok azok, amelyek legalább az egyik tömbben előfordulnak.

Hogyan néznéd meg két tömb únióját?

Köszönöm, hogy végigolvastad!

Amennyiben elnyerte a tetszésedet ez a kis tanulós doksi, írj egy üzenetet, hogy szeretnél-e még ilyet a későbbiekben, illetve, hogy segített-e a tanulásban.
Készítette: Pavlik Dániel

Create your playground on Tech.io
This playground was created on Tech.io, our hands-on, knowledge-sharing platform for developers.
Go to tech.io